kızılcık neye faydalı

18.04.2012 21:39

 

kızılcık bitkisinin faydaları

 

 

Kızılcık bitkisinin faydaları, şifalı gelen yararları, hangi hastalıklara çare olarak kullanıldığı ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. Kızılcık bitkisinin çiçekleri, yaprakları ve meyvesi kullanılarak bazı rahatsızlıklara çare olduğu belirtilmiştir. Bu hastalıkların hangileri olduğu aşağıdadır. Bu yazımızda sizlere kızılcık bitkisi hakkında bilimsel bilgiler de sunmaya çalışacağız.

Kızılcığın Faydaları:

Meyveleri yenince ishali keser, kabızlık yapar.

Kabukları ateş düşürür ve ağız paslanmasını giderir. Ayrıca ağız yaralarını iyileştirir.

Kızılcık şurubu, vücuda kuvvet verir.

Kızılcık hakkında bilgi:

Kızılcık (cornus):

Çoğunluğu çalı veya ağaç halinde olan, odunsu ve bazı cinsleri de otsu karakterde olan, her zaman yeşil bir bitki cinsidir. Kızılcığın yaprakları uzun veya kısa saplı, genellikle çatallı tüylüdür. Çiçekleri salkım veya şemsiye şeklindedir. Kızılcık bitkisinin 40 kadar değişik türü vardır. Kızılcığın meyvesi ince uzun olup yuvarlaktır. Yurdumuzda yetişen türü sarıçiçekli kızılcıktır. Boyu 7-8 metre kadardır. Çalı şeklinde olanları da vardır. Kış aylarında yapraklarını döker çiçekleri yapraklarından önce açar. Kızılcığın yaprakları karşılıklı dizili olarak dalında durur. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Meyvelerin boyu 1-1,5 cm boyundadır. Meyveler parlak kırmızı renktedir. Meyvelerinin tadı buruktur.

Kızılcığın İçeriği:

Meyveleri şeker, müsilajlı maddeler ihtiva eder. Kabuklarında ise reçineli maddeler, tanen ve müsilaj vardır. Meyveleri yenir veya şurubu yapılır.